Защо медът ми е кристализирал? Означава ли това, че е развален?
Кристализацията е естествен процес за истинския, натурален мед. Тя е сигурен знак за неговото качество и чистота. Медът кристализира, защото съдържа висока концентрация на глюкоза. Някои видове мед кристализират по-бързо от други, в зависимост от съотношението на глюкоза и фруктоза. За да го върнете в течно състояние, просто поставете буркана в съд с топла вода (до 40°C) за известно време, като внимавате да не го претоплите, за да не загуби ценните си качества.
Как да разбера дали медът е истински?
Истинският мед има характерен аромат и вкус, който може да варира според вида. Кристализацията е един от най-сигурните признаци. Друг индикатор е, че истинският мед не се разтваря лесно във вода. Когато го капнете в чаша с вода, той ще се утаи на дъното и ще започне да се разтваря бавно, ако разбъркате. Ние от Флоримед гарантираме, че всички наши продукти са 100% натурални и добити по естествен път.
Как трябва да съхранявам меда?
За да запазите всички полезни свойства на меда, съхранявайте го в плътно затворен стъклен буркан, на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Няма нужда да го държите в хладилник. Важно е да използвате чиста и суха лъжица, за да не внесете влага или други замърсители в буркана.
Защо не трябва да давам мед на бебета под една година?
Медът може да съдържа спори на бактерията Clostridium botulinum, която в редки случаи може да причини детски ботулизъм. Храносмилателната система на бебетата под една година все още не е достатъчно развита, за да се справи с тези спори. Затова е препоръчително да избягвате да давате мед на деца под 12 месеца.
Как да използвам пчелния прашец и прополиса?
Пчелният прашец може да се приема директно, като се сдъвче добре, за да се усвои по-добре, или да се добави към кисело мляко, смутита, салати. Препоръчителната дневна доза е около 1-2 чаени лъжички. Прополисът обикновено се приема под формата на тинктура (спиртен разтвор). Капките могат да се разтворят в малко вода, сок или да се приемат директно. За външна употреба се използват мехлеми с прополис. Винаги се консултирайте с лекар, особено ако имате алергии.
Какво е пчелно млечице и защо е толкова ценно?
Пчелното млечице е специална, кремообразна субстанция, която пчелите произвеждат, за да хранят пчелата-майка. То е изключително богато на протеини, аминокиселини, витамини от група B и минерали. Счита се за суперхрана, която подпомага имунитета, повишава енергийните нива и помага за регенерацията на клетките.
Може ли медът да се използва за отслабване?
Въпреки че медът е подсладител, той е много по-добър и здравословен избор от рафинираната захар. Той съдържа витамини, минерали и ензими, които подпомагат метаболизма. Някои диетолози препоръчват замяната на захарта с мед в умерени количества. Важно е да се консумира с мярка, тъй като все пак е калоричен.
Може ли медът да бъде вреден за диабетици?
Медът, макар и натурален, съдържа захари и има висок гликемичен индекс. Хора с диабет трябва да подхождат към консумацията му с голямо внимание. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар или диетолог, преди да включите меда в диетата си. Ако все пак го консумирате, това трябва да става в много малки и контролирани количества, и като част от общобалансиран хранителен режим.
Защо някои хора са алергични към пчелни продукти?
Алергиите към пчелни продукти най-често се дължат на полени или други частици, които се намират в меда, пчелния прашец или прополиса. Симптомите могат да варират от леки като сърбеж в устата, до по-сериозни. Ако имате известна алергия към полени, цветен прашец или пчелни ужилвания, е важно да започнете приема на пчелни продукти с малки дози и да наблюдавате реакцията на тялото си. При съмнения е най-добре да се консултирате с алерголог.
Каква е разликата между суров и термично обработен мед?
Суровият (нефилтриран и необработен) мед, какъвто предлагаме ние, е мед, който не е бил загряван над естествената температура в кошера и не е подлаган на пастьоризация. По този начин всички негови ензими, витамини и антиоксиданти се запазват. Термично обработеният мед, който често се среща в масовата търговска мрежа, се нагрява, за да се предотврати кристализацията и да се улесни опаковането. Този процес обаче унищожава голяма част от полезните му свойства.
Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност