2025-09-10T11:25:41+03:00


​Медът не е просто подсладител. Той е съставка с характер, която придава на десертите уникална влажност, дълбочина на вкуса и естествена сладост. Използването му в сладкишите е вековна традиция, която днес се връща на мода като здравословна алтернатива на захарта. В тази статия ще разгледаме две класически рецепти, в които медът играе главна роля.
​Рецепта 1: Класически меденки за всеки сезон 🍪
​Меденките са символ на домашен уют и топлина. Ето една лесна рецепта, която ще ви помогне да ги приготвите вкъщи. 
​Необходими продукти:
​125 гр. мед
​100 гр. кафява захар
​100 гр. масло
​1 яйце
​300 гр. брашно
​1 ч.л. сода бикарбонат
​1 ч.л. джинджифил на прах
​1 ч.л. канела
​½ ч.л. карамфил на прах
​Начин на приготвяне:
​В малка тенджера на слаб огън разтопете меда, захарта и маслото. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
​Отстранете от огъня и оставете да се охлади леко.
​В голяма купа смесете брашното, содата и подправките.
​В охладената медена смес добавете яйцето и разбъркайте добре.
​Постепенно изсипете течната смес към сухите съставки и замесете меко тесто. Охладете го в хладилник за поне 30 минути.
​Разточете тестото на кора с дебелина около половин сантиметър и изрежете фигурки.
​Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 8-10 минути, или докато меденките придобият златист цвят.
​Съвет: За по-силен аромат използвайте по-тъмен и наситен мед, като горски или билков.
​Рецепта 2: Ароматна баклава с мед и орехи 🍯
​Баклавата е десерт, който се свързва с празници и специални поводи. Медът придава на сиропа неповторим вкус и аромат.
​Необходими продукти:
​500 гр. кори за баница
​400 гр. орехи, ситно нарязани
​200 гр. масло, разтопено
​За сиропа:
​300 гр. мед
​200 мл. вода
​1 ч.л. лимонов сок
​Начин на приготвяне:
​Намажете тава с разтопено масло.
​Поставете 3-4 кори в тавата, като намазвате всяка с масло.
​Поръсете обилно с орехи.
​Повторете редуването на кори и орехи, докато продуктите свършат, като завършите с 3-4 намаслени кори отгоре.
​Нарежете баклавата на ромбове и я изпечете в предварително загрята фурна на 170°C за около 40-50 минути, или докато стане златиста и хрупкава.
​Докато баклавата се пече, пригответе сиропа, като кипнете водата и меда. Варете на слаб огън за 5 минути, след което добавете лимоновия сок и отстранете от котлона.
​Залейте горещата баклава със студения сироп и оставете да поеме добре за няколко часа, най-добре за една нощ.
​Съвет: Можете да добавите канела или карамфил в плънката, за да обогатите вкуса.
​Използването на мед в сладкишите е изкуство, което ще ви донесе радост и вкусни резултати. Експериментирайте с различни видове мед, за да откриете любимите си комбинации.

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност